tiistai 29. marraskuuta 2011

Palestiina-solidaarisuus täytti Kirjan juhlasalin


YK:n Palestiina-solidaarisuuspäivää vietetään kansainvälisesti aina 29. marraskuuta. Helsingissä solidaarisuus tarkoitti keskustelua ja kulttuuria. Palestiinasta, Länsirannalta Helsinkiin saapui kymmenhenkinen Assayel kansantanssi- ja musiikkikokoonpano. Omasta takaa tilaisuudessa esiintyi taiteilijoiden rauhanjärjestön Katja Luhtala.

Keskustelua Palestiinan tilanteesta avasivat professori Raija-Leena Punamäki-Gitai, toimittaja Hannu Reime ja tutkija Pertti Multanen.

”Tätä oli odotettu jo pitkään - jotain vähän suurempaa ja näyttävää” sanoi Yehia ALsayed. Suoraan Palestiinasta solidaarisuustapahtumaan saapunut taiteilijaryhmä sytytti koko solidaarisuusporukan. Välillä lavalla tanssivat myös Suomessa asuvat palestiinalaiset. Juhlista tuli myös suomalaisen Palestiina-yhteisön juhlat sille, että ensi vuoden alusta Palestiinan edustustosta tulee suurlähetystö ja Nabil Al Wazirista suurlähettiläs.

Paikalle oli saapunut kymmenkunta eri maiden suurlähettilästä antamaan omien maiden tukensa ja solidaarisuutensa Palestiinan kansalle kohti itsenäistymistä ja paikkaa YK:ssa.

Helsingin solidaarisuustilaisuuden järjestivät yhdessä taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND, Psykologien Sosiaalinen Vastuu PSV, Arabikansojen ystävyysseura AKYS ja Suomen Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys.

Asayelin taiteilijoita yhteiskuvassa kanssani (JP Väisänen) - Solidaarisuustapaaminen antoi vauhtia myös PANDin residenssihankkeelle Itä-Jerusalemissa.

UNESCON jäseneksi

Viime lokakuussa YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco hyväksyi Palestiinan täysjäsenekseen. YK:n yleiskokouksessa 107 maata äänesti jäsenyyden puolesta. Palestiinalaishallinto pyrkii myös YK:n jäseneksi.
Virallinen Suomi tukee Palestiinan pyrkimyksiä päästä tasaveroiseksi toimijaksi maailman poliittisella näyttämöllä muiden itsenäisten valtioiden kanssa.

Hallituksen kristityt eri linjoilla

Suomen hallituksen ministerit eivät ole kaikki samassa solidaarisuuden veneessä. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä Suomen olisi tullut äänestää Palestiinan Unesco-jäsenyyttä vastaan.

Räsänen toteaa Suomen olleen ”väärässä rintamassa”, kun palestiinalaisalueet valittiin jäsenmaiden äänestyksessä YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon täysjäseneksi.

Räsänen väitti lehtihaastattelussa, että Palestiinan tunnustaminen kärjistää Lähi-idän konfliktia ja estää rauhan löytymiseksi tarvittavia kompromisseja.

Sisäministerin mielestä vakavia turvallisuusongelmia, Jerusalemin ja palestiinalaispakolaisten asemaa sekä rajalinjauksia”ratkaista ”tällä menettelyllä”. Kuitenkin Räsänen kannattaa sitä, että EU:n pitäisi ensisijaisesti tukea pyrkimyksiä rauhaan saamalla rauhanneuvottelut Israelin ja Palestiinan välillä käyntiin pikaisesti.

Ulkoministeri Tuomiojan on edustanut Palestiinan itsenäisyyskysymyksessä sitä kantaa jossa Palestiinan valtio tunnustataminen on olennainen osa Lähi-idän ongelmien ratkaisua.

Presidentti Halonen kiirehtisi

Presidentti Halonen otti YK:n yleiskokouksen syyskyyn 2011 puheessaan kantaa myös Palestiina-kysymykseen. Presidentti totesi, että palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon - toisaalta myös Israelilla on oikeus turvallisuuteen. Rauhan aikaansaaminen alueella on Halosen mukaan tärkeämpää nyt kuin koskaan ja painotti kuulijoille kahden valtion mallin kiirehtimistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti